Sök
  • Klara Sinnerstad

Att andas i uppförsbackarna

När jag påbörjade utbildningen till instruktör i Medveten andning i januari i år bestämde jag mig för att börja näsandas med munnen stängd när jag cyklar de 3,5 kilometrarna mellan mitt hem och min arbetsplats. Fysisk aktivitet med stängd mun är ett av verktygen i programmet och det verktyg som jag själv använt minst hittills eftersom jag har upplevt det som jobbigt och obehagligt.


I Början var det jättejobbigt. Jag upplevde att jag inte fick tillräckligt med luft och tog stora ansträngda andetag genom min trånga näsa. Näsan protesterade genom att rinna och jag fick börja ha med mig pappersnsäsdukar i cykelkorgen. Så fort jag öppnade munnen och andades som jag var van minskade besvären men jag hade ju bestämt mig så jag fortsatte.

Efter ett tag märkte jag att jag bara tänkte på andningen i uppförsbackarna. Resten av vägen flöt liksom på medan jag tänkte på annat. Jag blev glad för framsteget och motiverad att fortsätta. Sedan följde en lång period då jag tyckte väldigt illa om uppförsbackarna. Ibland gav jag upp, öppnade munnen och flåsade som en hund men oftast stånkade jag mig upp med ansträngd andning och sammanbiten min. Jag förstod att jag såg bister ut eftersom det speglades i alla som jag mötte.

För bara några dagar sedan upptäckte jag att jag hade cyklat hela vägen till lokalen utan att tänka på andningen alls. På vägen hem noterade jag att andningen gick förvånansvärt lätt i uppförsbackarna och att det är en enorm skillnad mot när jag började. Mina näsgångar känns nästan alltid fria nu för tiden och det är stort för mig som har varit kroniskt förkyld och täppt under stora delar av mitt liv.

Poängen med den här historien är att den visar att nya vanor kan vara jobbiga i början, att envishet lönar sig och att resultatet kan komma i skutt, -först händer ingenting och sedan händer det jättemycket på en gång. Kanske kan den inspirera någon annan att fortsätta med en bra vana även om det känns motigt just nu.

Vilka goda vanor jobbar du med och vilket resultat har du fått?

42 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla