Sök
  • Klara Sinnerstad

Att lyssna på kroppen med pulstest och vikt-/inflammationstest

När man får i sig något som kroppen inte tål signalerar den det på olika sätt. Signalerna är subtila och kan vara svåra att märka om man inte är van att lyssna på sin kropp. Tyvärr lär vi oss att köra över våra signaler med saker som kaffe, kortisonsalva, omeprazol och huvudvärkstabletter. Man kan behöva jobba med sin hälsa ett tag innan man börjar förstå vad det är som kroppen försöker säga. När det väl händer har man ett oerhört kraftfullt verktyg att använda sig av. Jag blir alltid så glad när en klient upptäckt att hen får kliande utslag av socker eller börjar frysa efter att ha ätit havre fraische (bara exempel, det är väldigt individuellt).Två lite mer strukturerade sätt att läsa av vad kroppen gillar och inte gillar är pulstest och vikt-/inflammationstest.


Pulstest

När kroppen reagerar på något som vi äter så går pulsen upp. Genom att mäta pulsen före, under och efter en måltid kan man få en indikation på om man reagerat på något. Tydligast blir det förstås om man bara provar ett livsmedel åt gången.

  1. Mät pulsen 15 minuter innan måltiden. Se till att sitta still i minst 10 minuter innan pulsen mäts och att mäta under en hel minut. (Använd gärna pulsklocka eller blodtrycksmanchett)

  2. 15 minuter in i måltiden mäter du pulsen igen på samma sätt.

  3. 15 minuter efter avslutad måltid mäter du pulsen igen.

  4. Fortsätt att mäta pulsen var 15 minut under en timme efter att måltiden avslutats.

Om pulsen stiger mer än 10 slag/minut är det en indikation på att man har ätit något man inte tål. Prova att undvika livsmedlet helt i tre veckor och prova sedan att äta det igen och notera vad som händer. Efter att ha fått vila från livsmedel som den inte tål ökar kroppens förmåga att visa hur den egentligen reagerar. Du har alltså inte skapat en ny ”allergi” utan upptäckt en dold som påverkat din hälsa negativt utan att du har vetat om det.


Vikt-/inflammationstest

När man äter något som man inte tål ökar inflammationen i kroppen. Det leder bland annat till att kroppen binder mer vätska, vilket i sin tur gör att man går upp i vikt. När kroppen går från ”icke-inflammerad” till inflammerad kan man öka 0,5-1 kilo eller mer i vikt på bara ett dygn medan det är helt omöjligt att gå upp ett kilo i fettvikt på så kort tid. Alltså kan man använda vågen för att se hur man reagerar på det man äter. (Det här handlar inte om vikthets utan om att läsa av sin kropp för att kunna samarbeta bättre med den men om man har ätstörningsproblematik och riskerar att triggas bör man undvika den här metoden och välja något annat)

  1. Väg dig på morgonen före frukost och helst efter att du gått på toaletten.

  2. Anteckna vikten någonstans, gärna i en matdagbok där du även kan skriva in om du ätit något som du inte brukar, om du upplever några symptom och annat relevant.

  3. Väg dig igen morgonen därpå under så lika förutsättningar som möjligt.

  4. Anteckna den nya vikten och jämför med den gamla.

Om vikten har stigit med 0,5 kilo eller mer så gå igenom vad du ätit under dagen innan. Kanske åt du något som du inte brukar äta? Prova att ta bort det i tre veckor och sedan återinföra, precis som på pulstestet.

Om man har kronisk inflammation i kroppen är det inte säkert att man märker någon skillnad på vikten. Det är liksom ”fullt” med inflammation och det blir ingen tydlig skillnad av ytterligare ett inflammatoriskt livsmedel. Då kan man prova att äta en eliminationskost under några veckor där man tar bort livsmedel som det är vanligt att reagera på. Då lugnar sig immunförsvaret och graden av inflammation sjunker och då kan man prova igen. Det finns många olika varianter av eliminationskost och jag kan hjälpa till att ge råd kring detta.Om man inte gillar att prova sig fram kan man få en bra start genom att göra en ImuPro-analys. Där tittar man på vilka livsmedel som kroppen bildar IgG-antikroppar mot, vilket är kopplat till överkänslighet och inflammation.

Berätta gärna om du provar något av testerna och vad du kommer fram till.

1283 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla