Sök
  • Klara Sinnerstad

Blue Monday

För 15 år sedan utropade en PR-firma knuten till ett resebolag den tredje måndagen i januari till Blue Monday, den mest deprimerade dagen på hela året. Resultatet räknades fram med en ovetenskaplig matematisk formel som bland annat baserades på vädret, att pengarna var slut efter helgerna och att vardagen dragit igång igen.Idén att reducera psykisk ohälsa till att handla om vädret och att man förköpt sig på julklappar har fått kritik eftersom det handlar om något större och mycket mer allvarligt. Men när Blue Monday nu ändå finns kan vi använda den till att uppmärksamma och prata om psykisk ohälsa på riktigt.


Det här är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag är uppvuxen med en mamma som i perioder åt antidepressiva för att orka med sitt liv och jag var själv tonåring när jag provade första gången. Jag har varit svårt sjuk i anorexi, haft ångest, åkt in till akuten med panikångest, varit deprimerad och sönderstressad, gått in i väggen och blivit sjukskriven. Jag har alltså känt på några former av psykisk ohälsa även om det förstås finns andra som har det mycket värre.


I min yrkesroll som näringsterapeut försöker jag uppmärksamma det somatopsykiska, alltså hur det som pågår i kroppen påverkar vår psykiska hälsa. Brister på vanliga vitaminer och mineraler kan ge psykiska symptom och det kan även andra saker som under- eller överfunktion i sköldkörteln eller hormonella obalanser. Forskning visar att inflammation i hjärnan är en av orsakerna bakom depression och att man kan få goda resultat med antiinflammatoriska läkemedel. Undra då vad man skulle kunna åstadkomma med antiinflammatorisk kost?


I min föreläsning “Fysiska orsaker till psykisk ohälsa” går jag igenom ett 50-tal möjliga bakomliggande fysiska orsaker. Min vision är att i alla fall de vanligaste av de här orsakerna ska utredas innan man tar till medicinering. Har man psykiska symptom på grund av zinkbrist så är det ju bara zink som kommer att lösa problemet på riktigt, allt annat blir ju bara symptombehandling.


Enbart näringsterapi kommer inte att lösa alla problem för alla men det är en viktig pusselbit som borde få en större plats i det allmänna medvetandet när det gäller psykisk ohälsa. Oavsett bakgrund tycker jag att Blue Monday är ett utmärkt tillfälle att prata om de här sakerna som vi ofta har så svårt att prata om annars.

37 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla