Sök
  • Klara Sinnerstad

Det dolda problemet med kopparöverskott

Lider du av extremt håravfall, oro, ångest/panikångest, irritation, muskel- och ledvärk, inre stress, enorm trötthet, ont i magen, ont i ryggen, overklighetskänslor, nedsatt smak- och luktsinne, yrsel, hjärtklappning, kraftiga menstruationer, känslomässig obalans, sömnsvårigheter, koncentrationsproblem, dåligt minne eller andra symptom som du inte hittar någon förklaring till? Kanske har du fått höra att det är psykologiskt och att du borde äta antidepressiva?


Då kan du ha kopparöverskott/kopparförgiftning. Det är vanligast hos kvinnor som har/har haft kopparspiral men man kan ha kopparöverskott även av andra orsaker där de vanligaste är kopparrik mat, kopparrör till dricksvattnet och att man har genetiskt dåliga förutsättningar för att ta hand om och få ut överskottskoppar.


Av de kvinnor som har gjort hårmineralanalys hos mig hittills har alla haft kopparöverskott, även om de har varit olika mycket besvärade av det. Jag har också haft det själv och sett det på nära håll hos vänner och bekanta. I förra veckan klippte jag hår på en kvinna som berättade att hon mått dåligt i många år utan att förstå varför och har blivit undersökt av sjukvården många gånger utan att de hittat något. För en månad sedan råkade hon läsa en artikel om kopparförgiftning och valde omedelbart att ta ut sin spiral. Redan samma dag kände hon hur hjärndimman lättade, synen blev bättre och smärtorna i kroppen började minska. Nu ville hon göra en hårmineralanalys för att få bekräftat att hon har högt koppar. Vi har inte fått hennes resultat ännu men det ska bli väldigt spännande.


Tyvärr så känner vården inte till att kopparspiral/kopparöverskott kan ge alla de här symptomen. Enligt dem är kopparspiralen helt harmlös och ett utmärkt alternativ till hormonella preventivmedel vars bieffekter blir allt mer kända. Du ska därför ha tur om du får veta något om kopparspiralens möjliga biverkningar av din vårdcentralsläkare, barnmorska eller gynekolog.


Om du vill veta mer eller tror att du kan vara drabbad finns det en jättebra grupp på Facebook som heter Kopparöverskott / Kopparförgiftning med eller utan kopparspiral där tusentals kvinnor delar med sig av sina egna erfarenheter och tips. Det finns också ett antal artiklar som har publicerats i olika tidningar och som man kan hitta om man googlar.

Om du vill mäta din kopparnivå och ta reda på om dina besvär beror på kopparöverskott/kopparförgiftning kan du göra en hårmineralanalys hos mig. Tillsammans med analysresultatet får du en ordination på kosttillskott som hjälper dig att avgifta kopparen på ett lugnt och säkert sätt.

10129 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla