Sök
  • Klara Sinnerstad

Fem viktiga näringsämnen vid stress

Stress är svårt att undvika helt och det är inte heller önskvärt eftersom vi behöver en viss positiv stress för att få saker gjorda. Men när man är stressad under en längre tid börjar kroppen dräneras på viktiga näringsämnen, vilket gör att man mår sämre både fysiskt och psykiskt och ökar risken för sjukdomar. Förutom det självklara, att hantera roten till stressen, är det viktigt att stötta kroppen med den näring som den behöver för att ge den chansen att återhämta sig. Här kommer en lista på fem näringsämnen som är viktiga vid stress.


Vid långvarig stress gör vi av med stora mängder C-vitamin.

En multivitamineral av god kvalitet. Det är alltid bra att ta en multivitamineral eftersom våra livsmedel blir allt mer näringsfattiga och det kan vara svårt att täcka sina behov med bara kost men det är ännu viktigare när man är utsatt för långvarig stress. I en amerikansk studie från 2015 såg man att personer som varit utsatta för en naturkatastrof fick sänkt stress och förbättrad psykisk hälsa när de tog en multivitamineral under sex veckor.


Ett B-vitaminkomplex. De olika B-vitaminerna är otroligt viktiga för bland annat nervernas och hjärnans funktion och de förbrukas snabbt vid stress. Till exempel kan B12-brist visa sig som extrem trötthet, depression och ångest. Även B-vitaminkomplex gav goda resultat i den amerikanska naturkatastrof-studien.


Magnesium. Magnesium hjälper musklerna att slappna av och om du är spänd och stel i kroppen är det sannolikt att du har obalans mellan kalcium och magnesium. Dålig sömn kan vara tecken på magnesiumbrist, speciellt om man brukar somna men sedan vakna under natten eller om man sover hela natten men ändå är jättetrött när man vaknar.


C-vitamin. Vid långvarig stress går det åt C-vitamin i höga doser bland annat för att stötta binjurarna. De flesta djur kan producera sitt eget C-vitamin och man har sett att deras produktion ökar vid stress. Men människan och några få andra djurarter har en enzymdefekt som gör att vi inte kan producera C-vitamin utan måste få i oss den via kosten. Vid brist på C-vitamin kan man bland annat få blödande tandkött och bli mer mottaglig för infektioner.


Adaptogena örter. Det finns många örter som hjälper till att balansera kroppen vid stress, bland annat genom att de stöttar binjurarna. Exempel på adaptogener är: lakrisrot, ashwaganda och rysk rot.


Alla tipsen ovan är förstås väldigt generella. Om du vill veta vad just du behöver så kan det vara bra att ta hjälp av en näringsterapeut eller annan näringskunnig person.

431 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla