Sök
  • Klara Sinnerstad

Har du balans på dina fettsyror?

Under de senaste decenierna har det skett stora kostförändringar i västvärlden där vi har bytt ut livsmedel som innehåller mättat fett (kött, fullfeta mejeriprodukter och kokosolja) mot fleromättade vegetabiliska oljor (majsolja och solrosolja) som är rika på omega 6. Dessutom innehåller kött idag mycket mer omega 6 än tidigare eftersom djuren föds upp på spanmål istället för att få äta sin naturliga föda.


Solrosolja, precis som majsolja, innehåller stora mängder omega 6-fettsyror.

En konsekvens av kostförändringarna är att vi har förskjutit balansen mellan omega 6 och omega 3 i våra kroppar. Tidigare låg omega 6/omega 3-kvoten på ungefär 1:1 eller 2:1 och det är där folkgrupper som inte äter vår västerländska kost ligger även idag. Men i västvärlden är det vanligt att kvoten ligger på 10:1 och ända upp till 20:1. Problemet med detta är att en del av omega 6-fettsyrorna är starkt inflammatoriska. De behövs absolut men när kvoten förskjuts ökar risken för kronisk låggradig inflammation i kroppen. Det ökar i sin tur risken för många kroniska sjukdomstillstånd.


Ett väldigt enkelt sätt att kolla sin omega 6/omega 3-balans är att göra en fettsyraprofil. Det görs enkelt via ett kapilärt blodprov (stick i fingret). Analysen visar även nivåerna av 26 olika fettsyror däribland omega-fettsyrorna, mättade fettsyror och transfetter. Den visar också kvaliteten på cellmembranen och friska cellmembran är avgörande för att näring ska kunna komma in i cellen och slagg ska kunna komma ut.Att göra en fettsyraprofil och korrigera eventuella obalanser är ett enkelt sätt att arbeta med förebyggande friskvård och något som jag rekomenderar alla att göra regelbundet med några års mellanrum.

127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla