Sök
  • Klara Sinnerstad

Naturens apotek- Kirskål

I förra veckan fick jag en påse kirskål av en vän så nu har vi provat att äta den på olika sätt.

Kirskål är ett ogräs i många trädgårdar och det kan vara väldigt svårt att bli av med. Men egentligen är det inget ogräs utan en förvildad matgrönsak som odlades i till exempel klosterträdgårdar.


Kirskål tillhör de flockblommiga växterna och i det här släktet finns några av våra giftigaste växter så det gäller att se upp och att vara noga med artbestämningen innan man börjar äta. Kirskålen är dock lätt att känna igen på sina parvis sittande trefingriga blad med breda, spetsiga, tandade småblad.


Ett första försök med kirskålschips. De blev perfekt krispiga men det var ett misstag att krydda med lökpulver. Kanske blir det gott med citron och salt?

Kirskål går att använda i matlagning på samma sätt som spenat i till exempel soppor och sallader. Ofta växer den i stora bestånd och om man plockar stora mängder kan man förvälla den och frysa in till resten av året.


Kirskål har tidigare använts som medicinalväxt vid gikt, matsmältningsproblem och problem med urinblåsan. Liksom andra gröna blad är den full med vitaminer, mineraler och klorofyll.


Hemma hos mig har vi provat att äta kirskålen som sallad. Den har en god smak som påminner om persilja. Vi har också provat att göra chips av den på samma sätt som man gör nässelchips. Chipsen blev fint krispiga men det behövs några försök till för att hitta den optimala kryddningen som matchar kirskålens egen smak, kanske citron och salt?

274 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla