Min bakgrund

Jag är utbildad civilingenjör i Teknisk fysik och elektroteknik och arbetade som det i några år innan jag följde en passion och började arbeta som journalist på Entreprenadaktuellt, en branschtidning i entreprenadbranschen. Under tiden där väcktes mitt intresse för naturlig hälsa och efter nio år på redaktionen följer jag nu en ny passion som egenföretagare inom hälsa.

Min hälsoresa

 

Som för många andra inom alternativ- och komplementärmedicinen föddes mitt intresse ur min personliga hälsoresa. I hela mitt liv har jag haft en lång rad besvär av olika slag som orolig mage, ont i magen, ständigt täppt eller snuvig, ont i lederna, ångest och depression. Jag har inte haft någon kontroll över min vikt utan har pendlat mellan normalviktig och lätt överviktig. Mina föräldrar var båda läkare inom skolmedicinen och jag fick all den medicinska vård jag behövde men mina besvär kom alltid tillbaka. Under en period hade jag så ont i lederna att jag trodde att jag skulle behöva medicinera för detta. Som så många andra i dagens samhälle har jag varit sjukskriven för utbrändhet. 

Sommaren 2014 vägde jag 80 kilo till mina 169 centimeter och bestämde mig för att gå ned i vikt. Jag gick med i Viktväktarna och följde deras program några månader. Det fungerade bra men jag tyckte att det var konstigt att man inte tog någon hänsyn till matens kvalitet. En kalori var en kalori, oavsett om den kom från broccoli eller hallonbåtar. Några månader senare läste jag Kostrevolutionen av Andreas Eenfelt och blev helt fast. Här stod det som jag hade tänkt om att matens kvalitet är viktig och om hur allt vi stoppar i oss påverkar kroppen på olika sätt. Sedan dess har jag läst många böcker och provat olika förändringar i kosten.

 

I januari 2017 påbörjade jag utbildningen till näringsterapeut på Näringsmedicinska skolan och det är bland det bästa jag har gjort i mitt liv. Nu har jag fått en helt annan förståelse för de komplexa processerna i kroppen och jag har träffat fantastiska människor som är lika intresserade av naturlig hälsa som jag. I maj 2017 blev jag diplomerad kostkonsult och i oktober 2018 blev jag färdig näringsterapeut. I dagsläget är jag av med de flesta av mina besvär och mår mycket bättre än tidigare.

Jag har även haft möjligheten att använda mina kunskaper för att stötta mina barns hälsa på ett naturligt sätt. Min son var öronbarn som liten och har tyvärr fått många antibiotikakurer, vilket har lett till ett försvagat immunförsvar. De senaste åren har han haft återkommande problem med bakteriella hudinfektioner. Förutom utredningen i sjukvården, som ännu inte har visat på något, har vi gjort ett flertal funktionsmedicinska analyser på honom. De analyserna har givit information om vad just han behöver i form av kostförändringar och kosttillskott för att må så bra som möjligt. Idag har hans besvär minskat även om de inte är helt borta. 

Om näringsterapi

Definitionen av en näringsterapeut enligt Näringsmedicinska Terapeutförbundet:

“En utbildad näringsterapeut har studerat biokemi, nutrition samt vitamin- och mineralterapi. Näringsterapeuten erbjuder yrkesmässig rådgivning angående hur kroppen bäst bibehåller och eventuellt återställer den naturliga näringsbalansen trots sjukdom, operationer, trauma, näringsbrister mm. Man tillämpar kunskaper om hur kosten, vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer, fettsyror, antioxidanter m.m. påverkar kroppens anatomi, fysiologi och biokemiska funktioner.
Näringsterapeutens mål är att främja optimal hälsa genom att rekommendera ett skräddarsytt kost- och kosttillskottsprogram för varje klient."

 

"Medlemmarna i Näringsmedicinska Yrkesförbundet är välutbildade,
har patient- och ansvarsförsäkringar och följer branschens etiska regler.”

Läs mer på Näringsmedicinska Terapeutförbundets hemsida.

Klara Sinnerstad porträttbild
Lugn bild från spa-miljö.

Om funktionsmedicin

Många näringsterapeuter använder sig av den funktionsmedicinska modellen i sitt arbete med klienter. Modellen är ett verktyg för att samla in och strukturera information från klienterna. Med utgångspunkt i den strukturerade informationen kan terapeuten prioritera vilka åtgärder som är viktigast för att förbättra individens hälsa. 

En kort definition av begreppet funktionsmedicin från funktionsmedicin.se

“Funktionsmedicin är ett medicinskt område som strävar efter att på vetenskaplig grund definiera och behandla de verkliga orsakerna till ohälsa. Inom funktionsmedicinen betonas livsstilsförändringar och näringstillskott som komplement till läkemedelsbehandling.”

Läs mer på funktionsmedicin.se